Varje gång som jag ska baka världens godaste julkaka går det lite halvdåligt för mig. Själva bakandet går alltid bra – hur skulle det kunna gå på något annat sätt? – men innan jag kommer igång alltså. Receptet är alltid borta, för varje gång tänker jag att jag borde skriva ut receptet fint och sätta in i min pärm med larvig etikett. Och varje gång glömmer jag bort det och får googla och antingen ha datorn med i köket eller hetsskriva ut lite fult från en reklamstinn hemsida.

Så nu ska jag göra mig själv en tjänst och se till att receptet finns här, så vet jag åtminstone var jag ska leta. Skriva ut vettigt får bli en senare fråga.

(Senaste försöket råkade jag markera receptet som foto, och den übersmarta skrivaren fixade en tjusig utskrift på högblankt fotopapper…)

Kladdkaka med saffran och vit choklad

100 g smör
100 g vit choklad
1 påse saffran a’ 0,5 g
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl mandelmassa
3 ägg

Sätt ugnen på 200°C. Smöra och bröa en springform. (Alltså en form där man kan ta bort botten.)

Smält smöret. Ta bort det från plattan och bryt ner chokladen däri. Rör då och då tills den smält. Ha i saffranspåsen. (Eller kanske två påsar till och med? Det ska jag testa nästa gång.)

Blanda ihop mjöl, socker, vaniljsocker och salt. Jag brukar inte mäta mandelmassan, utan river den rakt ner i mjölblandningen, och sedan blanda försiktigt med en gaffel så att mandelmassan inte klumpar ihop sig. (Om du inte gillar mandelmassa – skippa den ändå inte! Den är inte så mycket till för att ge smak, som för att ge konsistens. Minska bara lite i så fall. Jag har bakat utan mandelmassa och det funkar, men blir inte lika gott och segt.)

Häll smörchokladsaffranssörjan över och blanda försiktigt. Rör till sist ner äggen. Kom ihåg att inte vispa skiten ur dem – det är kladdkaka och inte vanlig sockerkaka vi snackar om! Rör dock inte för försiktigt, för då kanske inte äggen blandas tillräckligt med de andra ingredienserna, vilket leder till som små omelettklumpar i kakan. Har jag hört.

Ner med smeten i formen. In i ugnen, rätt långt ner. Ungefär en halvtimme tar det tills den är klar. Då är den lite kladdig i mitten när man testar med en sticka. (Eller kniv eller chopstick eller vad man nu hittar.)

Och så kommer det där jobbiga. …vänta helst till dagen efter, för då är den allra godast. Ät som den är eller med grädde eller kanske glass eller ketchup, men det är nog mer snyggt än gott!

PS Servera den inte varm! Då försvinner det seg-kladdiga och det vill man ju inte!

IMG_5620

Annonser