Båda mina föräldrar är lärare. Därför finns det ett antal myter om läraryrket som jag aldrig har gått på.

Hur mycket ledighet lärare har till exempel. Det pratas mycket och ofta om lärarnas långa sommarlov. Sällan (eller rättare sagt: aldrig) har jag hört någon nämna att en kärnämneslärares (t.ex. svenska och engelska) arbetsvecka är 45 timmar och att karaktärämneslärarna (ämnen som livsmedelskunskap, charkuteri) arbetar någon timme mer än så. När jag jobbade inom vården var normalveckan 37.5 timme. Ganska stor skillnad, men jag hörde sällan någon lärare vara avundsjuk på min korta vecka.

Alla regler om övertid, som jag har lärt mig under mina två år inom hemtjänsten, kan jag bara glömma när jag börjar arbeta som lärare! Det tar tid att rätta inlämningsuppgifter, så är det bara. Och ingen tänker betala mig för att det tar längre tid än jag har betalt för. Att elever springer i lärarrummet med frågor, så att lunchrasten blir 5 minuter lång istället för 20 är också något som man får acceptera.


Hmm… Jag kom lite ur spår nu! Jag blir så lätt upphetsad när jag kommer in på sånt här!

Fördomar om läraryrket var det ju som jag pratade om.

(Eller skrev, om vi nu ska vara riktigt sanningsenliga.)

En fördom, som kanske framför allt elever hyser, är att lärare sitter och häller i sig kaffe och vräker i sig tårta varenda rast.

Ack! Så sant det är ibland.

Idag har jag knappt gjort nånting vettigt.

Visserligen har jag haft lite avslutning med en klass, med tanke på att det är sista veckan som jag är ute på praktik.

Men annars har jag mest druckit kaffe. Eller varm choklad. Eller ätit en chokladboll. Eller en bulle. Eller sneglat på en tårta, men insett att jag faktiskt inte kan pressa ner minsta lilla bit.

För att väga upp det hela åt jag ett päron också.

Jag gillar verkligen onsdagar!

Onsdag = konferensdag = fikadag. (Samt påfyllning-av-frukt-i-lärarrummet-för-att-döva-dåliga-samveten-dag…)

Annonser